Lav dit eget mundbind

Vi ved godt at det kan være en rigtig forvirrende tid vi er i, og det er ikke altid lige nemt at få adgang til et mundbind med den store mangel.

Et alternativ til at bruge kirurgiske mundbind er at lave dit eget mundbind ud af noget beklædningsstof. Det kan være et tørklæde, bandana eller T-shirt, hvis du ikke ønsker at gå ud og købe stof. Disse alternativer forhindrer sandsynligvis ikke nogen i at få virussen, men det kan forhindre dig i at sprede den. Det skal pointeres at sundhedstyrelsen ikke anbefaler at bruge hjemmelavet mundbind. Mundbind lavet af stof bliver nemmere våde og skal skiftes oftere. Hertil skal du være opmærksom på hvordan de bliver brugt korrekt. Hvad der gør at sundhedsstyrelsen ikke anbefaler hjemmelavet mundbind er fordi de er svære at kvalitets teste. Hjemmelavet mundbind er ikke beregnet til syg, ældre eller sundhedspersonale som arbejder til hverdag.

Vi har lavet en guide til hvordan du kan lave dit eget mundbind derhjemme. Dit mundbind kan være ret effektivt så længe at du sørge for at følge dette.

 • Det skal side tæt, men komfortabelt mod ansigtet.
 • Det skal sikres med bånd eller øresløjfer så det ikke kan falde af.
 • Det skal inkluderer flere lag stof så der er lidt filter. Gerne 3 lag.
 • Det skal giver mulighed for at trække vejret uden begrænsninger eller besvær.
 • Det skal kunne blive vasket og maskintørret uden skader eller skifte til formen.

Da dette mundbind er lavet ud af stof så kan det blive brugt flere gange, så længe det er blevet vasket først ved 60-80 grader. Det er ikke anbefalet at bruge et mundbind som du har brugt tidligere på dagen. Når du har taget det af, så bør du vaske det med det samme, og sørg for at det ikke er indenfor rækkevide af andre mundbind eller ting.

Brug din gamle T-shirt

Denne metode er nok den hurtigste måde at lave dit eget mundbind på, fordi at den ikke kræver nogen syning. Derimod er den ikke ligeså effektiv som de andre to, da den kun har 1 lag stof. (Det er anbefalet at bruge 3 lag stof)

Materiale:

 • T-shirt
 • Saks

Fremgangsmåde:

 1. Spred T-shirten ud og mål 17-20 cm up fra bunden (målene afhænger af den størrelse du ønsker). Klip materialet vandret over så du har et rektangulært stykke stof.
 2. Mål 15-17 cm vandret indtil midten. Sørg for at der er omkring 1,5-2 cm fra den lange kant og indtil midten. Det skal bruges som stropper.

3. Bind stroppen rund om halsen, og derefter over toppen af hovedet.

(Photo: Center for disease control & prevention)

Bandana Mundbind

Denne metode kræver heller ikke syning men den har flere lag stof og er derfor mere effektiv end den første.

Materialer:

 • Bandana (eller et firkantet stykke stof lavet af bomuld. Omkring 50×50 cm)
 • Elastikker (kan være hårelastikker)
 • En saks (Hvis du klipper dit eget stykke stof)

Fremgangsmåde:

 1. Fold bandanaen i halv
 2. Fold toppen ned og bunden op.
 3. Placer elastikkerne med omkring 15cm afstand
 4. Fold siderne indtil midten og fold dem ind i hinanden på midten.
 5. Sæt en elastik over hvert øre, og sørg for, at materialet sidder tæt på dit ansigt. Trykket på dit ansigt skal holde materialet og elastikkerne på plads.

(Photo: Center for disease control & prevention)

Mundbind lavet af Stof

Materialer:

 • 2 styks 26×17 rektangulær bomulds stof. (Brug tæt vævet bomuld eller du kan også bruge et lagen, sengetøj eller en T-shirt, hvis intet andet er tilgængeligt.)
 • 2 styks 15-16 cm elastik (Kan også bruge snor eller andet)
 • Nål og tråd
 • En saks
 • Symaskine

Fremgangsmåde:

 1. Samle de to stykker stof så de er ovenpå hinanden
 2. Fold de lange sider 0,6 cm ind mod midten og syg dem sammen
 3. Fold de korte sider 1,5 cm ind mod midten og syg dem sammen. Husk at der skal være plads til at elastikken kan trådes igennem.
 4. Træk elastikken gennem åbningen, du forlod i trin 3. Bind eller sy enderne sammen. Disse vil være dine stropper til at sætte bag ørene. Hvis du ikke har nogen form for elastik så kan du bruge en tråd som du binder bag på hovedet.
 5. Træk bindingen ind i åbningen for at gemme den.
 6. Tilpas masken så den dækker både din næse, mund og hage. Herefter kan du sy elastikken så den ikke rykker sig.

(Photo: Center for disease control & prevention)

Vi sælger mundbind. Køb et mundbind her