Hvorfor bør du anvende mundbind?

Hvad er formålet med et mundbind?

Den bedste måde at beskytte dig selv og andre på, er ved at sørge for at vaske dine hænder ofte.

Et mundbind er mest effektivt for a stoppe spredningen hvis du er smittet med COVID-19, men det kan også bruges til beskytte mod smitte. Der er mange forskellige meninger om hvor effektive mundbind er, men så længe at man stadig sørg for at følge forholdsreglerne kan det ikke skade at bruge.

 

Hvornår skal du bruge mundbind?    

Der er mange forskellige meninger og holdninger til hvorvidt et mundbind er effektive.

Indtil videre er det kun anbefalet at gå med mundbind i offentlige omgivelser, hvor det sociale distancetiltag er vanskeligt at vedholde. (Eg. Supermarkeder og apoteker).

I de fleste tilfælde bliver det anbefalet kun og gå med mundbind hvis du er syg med COVID-19, viser symptomer, eller passer på en som har symptomer.

Mundbind kan kun bruges en gang og der er et stort mangel på dem for tiden, så vi opfordrer således folk til at bruge masker med omhu. Det er begrund af denne mangle at der ikke anbefales befolkningen til at gå med mundbind hele tiden. Derimod er der nu blevet sat et forsknings eksperiment i gang som skal teste effekten af mundbind. Det blev sat i gang den 8 April og vi regner med at kunne se nogle resultater i maj.

 

Guid fra WHO til hvornår man skal gå med mundbind/ansigts masker

 • Hvis du er sund og rask bør du kun bruge mundbind/maske hvis du passer på en person som har COVID-19.
 • Brug et mundbind/maske hvis du hoster eller nyser
 • Masker/mundbind er kun effektive, når de bruges i kombination med hyppig håndrensning med sæbe eller håndsprit.
 • Hvis du bære et mundbind skal du vide hvordan du bruger den og bortskaffer den korrekt.

 

Hvordan bruger jeg en engangs masker/mundbind?

Her er en guide fra WHO om hvordan du bedst bruger en engangskirurgiske masker/mundbind

 1. Før du tager mundbindet på skal du rense og vaske dine hænder. Det kan du gøre med alkoholbaseret håndsprit eller med vand og sæbe.
 2. Inspicere mundbindet for huller eller rifter.
 3. Identificer hvilken side der er toppen. Det er den side som har en metalstrimmel.
 4. Identificere indersiden af ​​mundbindet, som normalt er den hvide side.
 5. Påfør dig masken og knib metalstrimlen så den formes til din næseform.
 6. Juster mundbindet så den dækker din næse, mund og hage.
 7. Sørg for at mundbindet sider så tæt på dit ansigt så muligt.
 8. Rør ikke ved forsiden af mundbindet for at undgå forurening
 9. Hvis du kommer til at røre ved den så vask dine hænder.
 10. Når du fjerne mundbindet så undgå at røre ved forsiden og brug elastik stropperne.
 11. Vaske dine hænder efter du har bortskaffet dig mundbindet.

Undgå dette:

 1. Brug ikke et mundbind som har huller eller som er revnet.
 2. Bær ikke kun et mundbind over din næse og mund. Sørg for at den også dækker din hage.
 3. Bær ikke et løst siddende mundbind.
 4. Rør ikke ved forsiden af mundbindet når du har det på.
 5. Fjern ikke mundbindet når du snakker med nogen, eller gør andre ting som kræver at du rør ved mundbindet
 6. Efterlad ikke dit brugte mundbind indenfor rækkevide af andre.
 7. Genanvend ikke mundbindet.

De forskellige type mundbind/ansigtsmasker.

Der er mange måde at beskytte sig selv mod COVID-19 og en af dem er mundbind/ansigtsmasker. Der findes mange forskellige slags så hvilken bør du vælge. Vi giver dig her en oversigt over dine muligheder og de forskellige fordele og ulemper ved hvert mundbind/maske.

 

        N95

N95 åndedrætsværn er bedst egnet til medicinsk brug fordi det er et af de masker som er bedst beskyttende. Men hvad betyder N95 enlig? N står for ’Not resistant to oil’s’ fordi at den kun beskytter mod partikler og ikke væsker. Masken filtrer 95% af alle luft partikler og det er derfor det har fået navnet N95.

Fordi at disse masker er så beskyttende, bruges de af læger og sygeplejersker på hospitalerne. Uheldigvis er der begyndt at være manglen på disse masker og det er derfor ikke anbefalet at prøve på at købe denne type. De er forbehold sundhedsarbejder og andre medicinske førstesponsorer.

 

        Gas Masker

Måske den mest dramatiske i udseenden af alle masker er gasmasken. De bliver for det meste brugt af mennesker som sprøjter maling eller andre kemikalier, der er farlig for inhalering. De bliver også brugt af dem som arbejder i farlige miljøer.

Maskerne har indbygget ventiler udstyret med filtre som muligvis kan holde dråber der bære coronavirusen ude. Det er ikke anbefalet at bruge denne slags maske da de er dyre at købe og, fordi at der ikke er en garanti for at du ikke bliver smittet.

 

        Stof masker/mundbind

Siden udbruddet af virussen er der mange virksomheder som er begyndt at lave deres egne ansigtsmasker/mundbind af stof.

Naturligvis er disse mundbind ikke beregnet til brug i sundhedsvæsnet og, de er muligvis ikke effektiv i tæt kontakt med en person som bære virussen. Derfor er det vigtig at du stadig følger forholdsreglerne med at holder afstand og begrænse din færden.

Da disse mundbind kan genanvendes er det vigtig at de bliver vasket regelmæssigt. Hvis du kunne være interesseret i at lave dit eget mundbind kan du finde en guid til hvordan du gør her 

 

        Engangs masker/mundbind

Dette mundbind er den som de fleste vil kende til. Læger, sygeplejesker og andre som arbejder i sundhedsvæsenet skal gå med dette mundbind for at mindske risikoen for at de bliver smittet.

Det er fordi at selvom disse mundbind ikke har indbygget luftfilter, kan maskerne stoppe væskedråber, hvilket er hvordan størstedelen af COVID-19 virusser spreder sig. De er kun til engangsbrug, og det gør at der er stor mangle på dem lige for tiden. Hvis de bliver brugt som instrueret, så er de effektive mod nogle partikler. Derimod, begrund af den løse pasform –  og det faktum at masken er åben i siderne, skal man være opmærksom på at de de ikke beskytte mod alle bakterier.

Disse mundbind kan findes online, men der er stor efterspørgsel på dem og det kan derfor være svært at finde en hjemmeside med dem på lager.

Fordi at engangskirurgiske masker/mundbind er dem som virker til at være de mest populære og mest brugte, vil artiklen for det meste omhandle dem.