Hvorfor bør du anvende mundbind? Få svar på spørgsmål om mundbind

Vi giver dig her en guide til hvorfor du bør anvende mundbind, og hvordan du bruger det korrekt.

Hvad er formålet med et mundbind?

Den bedste måde at beskytte dig selv og andre på, er ved at sørge for at vaske dine hænder ofte.

Et mundbind er mest effektivt til at stoppe spredningen hvis du er smittet med COVID-19, men det kan også bruges til beskytte mod smitte. Der er mange forskellige meninger om hvor effektive ansigts beskytelse er, men så længe at man stadig sørger for at følge forholdsreglerne kan det ikke skade at bruge.

Hvornår skal du bruge mundbind?

Indtil videre er det kun anbefalet at gå med mundbind når du færdes offentlige steder, hvor det sociale distancetiltag er vanskelige at vedholde. (Eg. supermarkeder og apoteker).

I de fleste tilfælde bliver det anbefalet kun og gå med ansigts beskytelse hvis du er syg med COVID-19, viser symptomer, eller passer en som har symptomer.

Mundbind kan kun bruges en gang og der er et stort mangel på dem for tiden, så vi opfordrer således folk til at bruge masker med omhu. Det er på grund af denne mangel at der ikke anbefales befolkningen til at gå med mundbind hele tiden. Derimod er der nu blevet sat et forsknings eksperiment i gang som skal teste effekten af mundbind. Det blev sat i gang den 8. april 2020 og  resultater vil muligvis være tilgængelige i maj.

Guide fra WHO til hvornår man skal gå med mundbind/ansigts masker

 • Hvis du er sund og rask bør du kun bruge mundbind/maske hvis du passer en person som har COVID-19.
 • Brug et mundbind/maske hvis du hoster eller nyser
 • Masker/mundbind er kun effektive, når de bruges i kombination med hyppig håndrensning med sæbe eller håndsprit.
 • Hvis du bærer et mundbind skal du vide hvordan du bruger og bortskaffer det korrekt.

Hvordan bruger jeg en engangs masker/mundbind?

Her er en guide fra WHO til hvordan du bedst bruger en kirurgisk ansigtsmaske/mundbind.

 1. Før du tager mundbindet på skal du rense eller vaske dine hænder. Det kan du gøre med alkoholbaseret håndsprit eller med vand og sæbe.
 2. Inspicer mundbindet for huller eller rifter.
 3. Identificer hvilken side der er toppen. Det er normalt den side som har en metalstrimmel.
 4. Identificere indersiden af ​​mundbindet, som normalt er den hvide side.
 5. Påfør dig masken og knib metalstrimlen så den formes til din næseform.
 6. Juster mundbindet så den dækker din næse, mund og hage.
 7. Sørg for at mundbindet sider så tæt på dit ansigt så muligt.
 8. Rør ikke ved ydersiden af mundbindet for at undgå forurening
 9. Hvis du kommer til at røre ved ydersiden så vask dine hænder.
 10. Når du fjerner mundbindet så undgå at røre ved ydersiden og brug elastik stropperne.
 11. Vaske dine hænder efter du har bortskaffet dig mundbindet.

Undgå dette:

 1. Brug ikke et mundbind som har huller eller som er revnet.
 2. Bær ikke mundbindet over kun din næse og mund. Sørg for at det også dækker din hage.
 3. Bær ikke et løstsiddende mundbind.
 4. Rør ikke ved ydersiden af mundbindet når du har det på.
 5. Fjern ikke mundbindet når du snakker med nogen, eller gør andre ting som kræver at du rør ved mundbindet
 6. Efterlad ikke dit brugte mundbind indenfor rækkevide af andre.
 7. Genanvend ikke mundbindet.

De forskellige typer mundbind/ansigtsmasker

Der er mange måder at beskytte sig selv mod COVID-19 og en af dem er mundbind/ansigtsmasker. Der findes mange forskellige slags – så hvilken bør du vælge. Vi giver dig her en oversigt over dine muligheder og de forskellige fordele og ulemper ved hvert.

N95

N95 åndedrætsværn er bedst egnet til medicinsk brug fordi det er en af de masker som er bedst beskyttende. Men hvad betyder N95 enlig? N står for ’Not resistant to oil’s’ fordi at den kun beskytter mod partikler og ikke væsker. Masken filtrer 95% af alle luft partikler og det er derfor det har fået navnet N95.

Disse masker er så beskyttende at de bruges de af læger og sygeplejersker på hospitalerne. Uheldigvis er der begyndt at være mangel på disse masker og det er derfor ikke anbefalet at prøve på at købe denne type. De er forbeholdt sundhedspersonale.

Gas Masker

Måske den mest dramatiske maske at bære af alle masker er gasmasken. De bliver for det meste brugt af mennesker som sprøjter maling eller andre kemikalier, der er farligt at indhalere. De bliver også brugt af dem som arbejder i farlige miljøer.

Maskerne har indbygget ventiler udstyret med filtre som muligvis kan holde dråber der bære coronavirusen ude. Det er ikke anbefalet at bruge denne slags maske da de er dyre at købe og, fordi at der ikke er en garanti for at du ikke bliver smittet.

Stof masker/mundbind

Siden udbruddet af virussen er der mange virksomheder som er begyndt at lave deres egne ansigtsmasker/mundbind af stof.

Naturligvis er disse mundbind ikke beregnet til brug i sundhedsvæsnet og de er muligvis ikke effektive i tæt kontakt med en person som har virussen. Derfor er det vigtig at du stadig følger forholdsreglerne med at holder afstand og begrænse din færden.

Da disse mundbind kan genanvendes er det vigtig at de bliver vasket regelmæssigt. Hvis du kunne være interesseret i at lave dit eget mundbind kan du finde en guide til hvordan du gør her 

Engangsmasker/mundbind

Dette mundbind er det som de fleste vil kende til. Læger, sygeplejesker og andre som arbejder i sundhedsvæsenet skal gå med dette mundbind for at mindske risikoen for smitte.

Dette er kun til engangsbrug, og det gør, at der er stor mangel på dem for tiden. Hvis de bliver brugt som anvist, er de effektive mod nogle partikler. Derimod, på grund af den løse pasform –  og det faktum at masken er åben i siderne, skal man være opmærksom på at de de ikke kan beskytte mod alle bakterier.

Du kan købe dem online, men der er stor efterspørgsel på dem og det kan derfor være svært at finde en hjemmeside med dem på lager.