Hvad er et mundbind med 3 lags beskyttelse?

Mundbind, 3-lagsDer findes mange forskellige varianter af mundbind, som også kaldes kirurgiske ansigtsmasker. De mest almindelige mundbind til offentlig brug, og dem vi ser blive brugt til bl.a. flyrejser og rundt omkring i byen, er den kirurgiske ansigtsmaske, type I og II, som er lavet af et 3 lags filter-stof.

Kirurgiske ansigtsmasker har en beskyttende trelags konstruktion og er beregnet til at forhindre spredning af væske og bakterier fra mund og næse.

Hvad er de forskellige lag?

Mundbind er ofte i 3 lag og fremstillet af af polypropylen (PP Non-woven/PP ikke-vævet), men kan også være fremstillet af polystyren, polycarbonat, polyethylen eller polyester.

Materialet er blødt og minder om stof med en vandafvisende overflade. Det har yderligere en god bakteriefiltrering og luftgennemtrængelighed. Det hedder non-woven fordi det er et ikke-vævet materiale.

Inderste lag (Indersiden af masken): Dette lag er ofte lavet af PP ikke-vævet stof og er blødt og nænsomt mod huden.

Midterste lag: Dette lag er et filterklæde lavet af smelteblæst ikke-vævet stof.

Yderste lag (Ydersiden af masken): Dette lag afviser vand og andre kropsvæsker og er ofte lavet af PP ikke-vævet stof.

Siderne og kanterne på mundbindet er åbnet og danner ikke en tæt forsegling omkring din næse eller mund. Det betyder at luftbårne partikler kan trænge ind gennem siderne af masken. Derfor er det ikke altid garanteret at det kan filtrere luftbårne partikler som dem, der overføres ved host eller nys.

Brugere bør også afholde sig fra at tale når de bærer mundbindet for at mindske fugt, da det kan reducere mundbindets effektive levetid. Et mundbind skal skiftes når det er blevet fugtigt og må ikke anvendes igen.

Hvad beskytter det mod?

Et mundbind kan hjælpe med at beskytte mod spredning af bakterier fra munden og næsen. Et korrekt siddende mundbind med tre lag kan hjælpe med at blokere transmission af mikropartikler. Det kan være store partikler såsom små dråber ved host og nys. Kirurgiske ansigtsmasker har typisk en bakteriel filtreringseffektivitet mellem 95-98%.

Mundbindet kan også reducere sandsynligheden for at du rør dig selv i ansigt. Du kan nemt være kommet til at røre ved en inficeret genstand eller overflade og så blive smittet uden du ved det. Når du bærer mundbindet bliver du mindet om at du skal undgå at røre dit ansigt. Det kan minimere chancen for at blive smittet.

Selvom et mundbind hjælper med at fange større åndedrætsdråber, kan det ikke garanteres at det beskytter mod smitsomme sygdomme.

Køb dit mundbind her

 

Kilder:

Medicinsk ansigtsmasker klassificering

Thomas – How surgical masks are made

Fysensi – PP-Spunbond non woven fabric