Forbyg smitte med et mundbind – Den hjælper med at mindske spredningen

Masken hjælper med at mindske spredningen af COVID-19

Når du bruger et mundbind så er du med til at reducere risikoen for at smitte andre. Det kan være at du har virussen men ikke viser symptomer endnu. Inkubationsperioden for virussen er omkring de 14 dage, og det kan tage op til 6 dage før du viser symptomer. Du kan derfor nå at smitte nogen uden at vide at du selv er smittet. Hvis du havde brugt et mundbind kunne du have mindsket din risikoen for at smitte andre. Hvis alle tager forholdsreglerne alvorlige kan det hjælpe os med at få åbne Danmark op hurtigere.

Det stopper dig fra at røre dit ansigt

Sygdommen spreder sig primært fra person til person gennem små dråber fra næsen eller munden. Det er primært når en person med COVID-19 hoster, nyser eller taler. Disse dråber kan lande på genstande og overflader rundt om personen, såsom borde, dørhåndtag og gelændere. Mennesker kan blive inficeret ved at røre ved disse genstande eller overflader og derefter røre ved deres øjne, næse eller mund.

Når du har et mundbind på så vil det minde dig om at du ikke skal røre ved dit ansigt og dermed hjælpe med at mindske smitte risikoen.

Det giver en barrier

Mundbindet kan hjælpe med at stoppe dig i at sprede virussen hvis du har den. Med et mundbind er du mere påpasselig i nærheden af andre, hvis du kommer til at hoste eller nyse.

Derudover, kan det også fungere en barriere mellem dig og en person som nyser og hoster.

Du kunne være en asymptomatisk bærer

De fleste som bliver smittet med COVID-19, udviser milde symptomer såsom, hoste, feber og træthed. Dette gælder især i de tidlige stadier af sygdommen. Det er muligt at fange COVID-19 fra en person, der bare har en mild hoste og ikke føler sig syg.

Forskning viser nu at der er nogle personer som kan have COVID-19 men aldrig viser symptomer eller bliver syge. Derfor kan du sagtens være en af de 25% som har COVID-19 men ikke viser symptomer. Det er ikke til at vide om du har virussen medmindre at du bliver testet. Du kan derfor ikke vide om du er asymptomatisk. At bruge mundbind beskytter andre hvis du er en af de 25% som har COVID-19 men ikke viser symptomer.

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen & WHO