Årsager til pletblødning

Der kan som udgangspunkt være mange forskellige årsager til, at man oplever pletblødning. Mange kvinder oplever fænomenet, og mange bliver nervøse eller utrygge, især hvis de i forvejen benytter sig af hormonbaserede præventionsmidler, hvor menstruationen som regel er præcis. Som regel er årsagen til pletblødningen ganske harmløs, men i visse tilfælde kan det være nødvendigt at konsultere en læge. Hvis du bliver nervøs, er det generelt en god ide at blive undersøgt af en læge. I mange tilfælde er der simpelthen ingen forklaring til pletblødningen.

Er du gravid og oplever pletblødning?

De fleste tilfælde af pletblødning opstår i forbindelse med graviditet. Årsagen er som oftest harmløs, men alligevel bør du altid søge læge, hvis du oplever pletblødning under din graviditet. Årsagen kan nemlig desværre også være af alvorligere karakter, og det er derfor vigtigt at blive undersøgt, og sikrer sig, at babyen i maven har det fint. Ca. 20 % af alle gravide vil opleve en pletblødning i starten af deres graviditet.

Årsager til pletblødning under graviditet:

  • Pletblødningen kan være tegn på graviditet i et tidligt stadie. Ofte forekommer der en mindre pletblødning i den periode, hvor du normalt ville have haft menstruation.
  • Hvis du f.eks. har fået en GU (gynækologisk undersøgelse) hos lægen, vil der ofte opstå en mindre pletblødning efterfølgende.
  • Det kan desværre også være et tegn på en begyndende abort. Hos halvdelen af de kvinder der under graviditeten oplever pletblødning, vil det være fordi, at kroppen er i gang med at abortere. Hvis blødningen skyldes abort, vil der ofte være smerter i underlivet forbundet med den.
  • Hvis du oplever kraftige smerter samtidig, kan det også være tegn på graviditet uden for livmoderen. Hvis du har mistanke om dette, bør du omgående søge læge.
  • Ofte er pletblødning også tegn på infektion i kroppen. Mange gravide får fx blærebetændelse.
  • Senere i graviditetens forløb kan det være tegn på, at moderkagen løsnes.
  • Endelig kan det være et varsel på den forestående fødsel. Hvis du ikke er langt nok henne i graviditeten til, at det er inden for terminen, kan det være tegn på en for tidlig fødsel.

Kontakt din læge, hvis du oplever pletblødning når du er gravid

Selvom der som nævnt ofte ikke er nogen synlig grund til din pletblødning, er det meget vigtigt, at lægen kontaktes. Ikke mindst så du selv kan få ro i sindet igen og nyde din graviditet.