menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Kan jeg have menstruation under graviditet?

Indhold

Blødning fra skeden betyder oftest, at du har menstruation. Menstruationen kommer, når dit æg ikke blev befrugtet, og slimhinden derfor renses ud af livmoderen, så den er klar til at tage imod et befrugtet æg i din næste cyklus.

Hvis du har en blødning fra skeden, når du er gravid, er det enten en spontan abort eller en pletblødning.

Blødninger under graviditeten kan skabe en masse uro, angst og frygt for, at noget ikke er, som det skal være, eller at du er ved at abortere.

Hvornår kan jeg få pletblødninger?

Blødninger under graviditeten kaldes for pletblødninger og kan komme på alle tidspunkter i løbet af graviditeten. Nogle kvinder oplever en lille pletblødning 7 til 14 dage efter ægløsningen. Det kan skyldes en lille blødning fra slimhinden i livmoderen, når det befrugtede æg sætter sig fast. Den type blødning kalder man også implantationsblødning. Nogle kvinder tror, at implantationsblødningen er en menstruation og opdager derfor først 4 uger senere, at menstruationen er udeblevet, og at man er gravid. Det er blandt andet derfor, at man i nogle tilfælde bliver overrasket ved en scanning over at være 4 uger længere henne, end man havde troet.

I begyndelsen af graviditeten kan selv den mindste lille blødning være med til at skabe en masse uro, ligesom tanker omkring spontan abort hurtigt kan opstå. Det er dog vigtigt at understrege, at pletblødninger er ganske normale og fuldkommen ufarlige. Det er derfor heller ikke nødvendigt at opsøge egen læge, hvis man oplever en lille pletblødning uden smerter i begyndelsen af sin graviditet – selvom det naturligvis er forståeligt, at det skaber uro.

Hvor normalt er det at opleve pletblødninger?

Man kender ikke det præcise tal for hvor mange kvinder, der oplever pletblødninger. I mange tilfælde undlader man at kontakte lægen, og derfor registreres det ikke, at man har haft en pletblødning. Man formoder, at omkring 20-25% af alle gravide kvinder oplever blødning fra skeden under graviditeten. Så selvom det ikke er alle, der får pletblødninger, er det et ret normalt fænomen. Det kan derfor være en tryghed at vide forud for en ønsket graviditet, at en enkelt pletblødning ikke behøver være lig med noget alvorligt. Det betyder ikke nødvendigvis, at du har fået din menstruation – ej heller at du er i gang med at abortere. Det kan sagtens være en ufarlig pletblødning.

Hvorfor får jeg pletblødninger?

Pletblødninger, der kommer senere i graviditeten end implantationsblødningen, kommer oftest fra kvinden. Det er meget sjældent, at det er barnet eller moderkagen, der bløder.

Når du er gravid, sørger din krop for, at du har mere blod i kroppen. Der skal være blod nok til at forsyne moderkagen med ilt og næring til barnet. Det betyder også, at din krop sender mere blod til området omkring din livmoder, end den gør, når du ikke er gravid. Dine slimhinder bliver sartere pga. hormoner fra graviditeten. Der skal derfor ikke særligt meget til, før du begynder at bløde. Det kan eksempelvis være kontaktblødning efter samleje, fordi du har fået en lille rift i skedevæggen eller på livmoderhalsen – det er en meget hyppig årsag til pletblødning.

Om vinteren får mange kvinder pletblødninger, fordi de i forbindelse med en helt almindelig forkølelse hoster meget. Det ekstra pres nedadtil under host og nysen kan også få et lille blodkar til at briste. Der kan også komme pletblødninger efter hård fysisk aktivitet, enten fordi du har dyrket hård motion eller løftet tunge flyttekasser.

Fordi slimhinderne er sartere under graviditet, er der også mange kvinder, der oplever, at få næseblod hyppigere eller bløde fra tandkødet ved tandbørstning. Det er kun de mere sarte slimhinder, der er årsagen, og det er ganske ufarligt.

Hvordan ved jeg om det er menstruation eller pletblødning?

Hvis du endnu ikke har haft en positiv graviditetstest, kan det være svært at svare på, om du er i gang med din normale cyklus, eller om du er gravid og har en implantationsblødning. Hvis du er i tvivl, kan du kigge på farven og mængden af blødningen.

En pletblødning er ofte lysere i farven end menstruation og er fri for klumper – ligesom en pletblødning også oftest varer meget kortere tid end en regulær menstruation. En anden måde, du kan tjekke det, er at tage en graviditetstest. Bløder du, før din menstruation burde komme, kan det være en implantationsblødning, og du kan derfor sandsynligvis allerede nu teste positiv på de mest følsomme graviditetsteste. Bløder du på tidspunktet, hvor din menstruation sædvanligvis kommer, kan du teste på en af de mindre følsomme graviditetstests.

Det betyder altså, at du, hvis du får en blødning, kan tage en graviditetstest og med stor sandsynlighed få svar på, om det er en pletblødning, eller om menstruationen er på vej.

Hvornår skal jeg kontakte min læge?

Det kan være svært at afgøre ud fra en artikel på internettet, om alt er normalt. Du bør derfor kontakte din egen læge, hvis du fortsat er bekymret.

Hvis du ved, at du er gravid, skal du ringe til lægen, hvis du har kraftige smerter i underlivet, eller hvis du bløder af menstruationsstyrke. Hvis et trusseindlæg er for lidt til at opsamle blødningen, og du har brug for at tage et bind på, så bør du kontakte din læge.

Er du halvvejs i graviditeten (uge 20) eller længere, bør du altid kontakte din fødegang i stedet for egen læge, hvis du har en blødning.

Kilder:
Sundhed.dk
Sundhedsplejersken.dk
Sundhed.dk

Relaterede artikler

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Læs mere

Her kan du læse hvad der sker i kvindens krop omkring ægløsning og hvilke tegn, der kan være på ægløsning.

Læs mere

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Læs mere

At blive gravid må være den største motivationsfaktor til at ændre dårlige kostvaner. Vi giver dig her 7 sunde kostråd, der kan forbedre din fertilitet og øge din chance for at opnå graviditet.

Læs mere

Tilbage til alle artikler