Mundbind

Bakterier kan overføres via spyt og ved indtagelse gennem munden og næsen. Mundbind kan være en god foranstaltning for at minimere risikoen for at blive inficeret og inficere andre.

Gratis fragt ved køb på 400 kr og derover (Ellers 29 kr.) – Leveringstid: 1-2 hverdage

Anbefalinger for brug af mundbind

Sundhedsstyrelsen har opdateret anbefalingerne for, hvordan man undgår spredning af smitte, og anbefaler mundbind i “helt særlige situationer”.

Læs sundhedsstyrelsens anbefalinger

» Brug af mundbind i det offentlige rum 15.08.2020)

Spørgsmål og svar om mundbind til engangsbrug

Hvordan bruger man et mundbind?

Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge mundbind, i situationer hvor det kan være svært at følge de generelle råd om at holde afstand. Se herunder hvordan du bruger et mundbind korrekt.

 1. Før: Vask hænder eller brug håndsprit
 2. Find forsiden. Det er som regel den farvede side
 3. Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørene
 4. Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til dit ansigt
 5. Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt eller beskidt
 6. Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og ikke røre selve mundbindet. Smid det ud med det samme
 7. Efter: Vask hænder eller brug håndsprit

Brug kun engangsmundbind og helst et med elastikker til ørerne. Mundbindet bør være af medicinsk/kirurgisk kvalitet, dvs. det er fabriksfremstillet og CE-godkendt.

» Sådan bruger du et mundbind (09.07.2020)

Hvad er formålet med et mundbind?

Formålet med et mundbind er at beskytte dig selv og andre for smitte. Det er typisk via fysisk kontakt som håndtryk og ved små dråber fra hoste og nys at man kan blive smittet. Det bedste, man kan gøre for at beskytte andre, er at følge Sundhedsstyrelsens generelle råd om at holde afstand og holde høj hygiejne. Der kan dog opstå situationer, hvor det kan være svært at følge de generelle råd og hvor man kan benytte et mundbind. Det kan f.eks. være i metroen eller bussen

Mundbind er beregnet til at forhindre spredning af væske og bakterier fra mund og næse. Mundbind er lavet af et ikke-vævet filterstof, som har en beskyttende 3-lags konstruktion med god bakteriefiltrering og luftgennemtrængelighed.  Materialet er blødt og minder om stof med en vandafvisende overflade.

Hvad er forskellen mellem de forskellige typer mundbind?

Der er tre typer medicinske ansigtsmasker; Type I, Type II og Type IIR.

Type I skal kun bruges til patienter og andre personer for at reducere risikoen for spredning af infektioner, især i epidemiske eller pandemiske situationer. Ansigtsmaske af type I er ikke beregnet til brug af sundhedspersonale i en operationsstue eller i andre medicinske omgivelser med lignende krav (1).

Medicinske ansigtsmasker Type II og Type IIR er beregnet til brug af sundhedspersonale i en operationsstue eller i andre medicinske omgivelser med lignende krav (1).

Type betegnelsen I og II indikerer hvor god en filtrering mundbindet yder:

 • Type I, har en bakteriefiltreringsevne på mindst 95%
 • Type II, har en bakteriefiltreringsevne på mindst 98%

Da kirurgiske masker efterlader huller omkring næse og mund, er de ikke designet til at filtrere små luftbårne partikler fra.

I hvor lang tid kan et mundbind til engangsbrug bæres?

Standarden (1) tester ikke maskefiltrering over tid, så et nøjagtigt tidspunkt til brug kan ikke angives. Der følger dog en række anbefalinger. Masken skal bortskaffes og udskiftes:

 • I tilfælde af forurening
 • Hvis det opleves som svært at indånde
 • Hvis masken er fugtig
 • Efter 4 timers brug

Reference: 

1) Standard: EN 14683:2019 Medicinske ansigtsmasker – Krav og testmetoder.